Sivut

7. toukokuuta 2016

22 Säältä suojaan

Talon pystytys alkoi maaliskuun puolivälissä aurinkoisessa säässä. Pystytyksen hoiti talotoimittajamme Finnlamellin asennusryhmä. Alin eli ensimmäinen hirsivarvi nostettin paikalleen miesvoimin. Ensimmäisen päivän aikana asennusryhmä myös kävi läpi materiaalinippuja, järjesteli hirsiä ja teki valmisteluja seuraavaa päivää varten. Ryhmä halusi kakkospäivästä mahdollisimman tehokkaan, sillä paikalle oli tulossa nosturiauto, jonka avulla hirsikehikko koottaisiin ja kattoristikot ja päätyelementit nostettaisiin paikalleen. Autoaika oli kuulema kallista, ja näin ollen paine käyttää autoa maksimaalisen tehokkaasti oli suuri.


Kakkospäivän tahti oli vähintäänkin ripeä, ja iloksemme sää suosi edelleen pystytystyötä. Asennusryhmä tasapainoili hirsikehikolla tottuneesti, ja hirsikehikon kokoaminen näytti sujuvan heiltä varmalla rutiinilla. Ajoittain hirsien nostelun keskeytti vaarnatappien hakkaaminen paikalleen.



Iltapäivällä päästiin vielä nostamaan päätyelementit paikalleen. Kattoristikot nostettiin myös ylimmän hirsikerran päälle nippuun, mutta kunkin ristikon siirtäminen sijoilleen tehtäisiin jälleen miesvoimin.


Kattoristikoiden ollessa paikoillaan ja hyvin tuettuina jatkuivat työt päätyelementtien välisten kevytrakenteisten sivujen rakentamisella. Sitten seurasikin varsinainen taidonnäyte, kun kolmihenkinen asennusryhmä nosti paikoilleen terassien hirsiset, kattoa kannattelevat pilarirakenteet.



















Koska meillä räystäänaluslaudat tulevat kattovasojen päälle, oli räystäänaluslautojen asennus kattotöiden ensimmäinen vaihe. Aluslaudat tulivat valmiiksi pohjamaalattuina, jotta niiden myöhempi maalaaminen olisi kivuttomampaa. Räystäänaluslautojen jälkeen asennettiin vaiheittain paikalleen aluskate, tuuletusrimat, ja kattoruoteet, räystään otsalaudat ja niin edelleen. Seinien följarit ja terassin lattiavasat löysivät nekin paikkansa.


















Kun talo oli saatu aluskatteen (Tyvek Pro) ja sitä suojaavan pressun suojaan, aloitettiin talon lattiavasojen asentaminen. Nyt saatiin vihdoinkin rakennettua taloon vanereista kulkusillat, jotka talon ulkopuolella olevien rakennustelineiden ohella olivat tarpeelliset raskaiden ikkunoiden liikuttelemiseksi ja asentamiseksi. Ennen ikkunoiden nostamista paikoilleen laitoimme ikkunakarmien sisä- ja ulkosivuille tiivistysteipit (Pro Climan Contega SL, Contega EXO, ja Extoseal Encors). Lisäksi sävytimme ikkunoiden smyygilaudat, jotta niiden ja ikkunoiden karmin rajapinnasta tulisi siisti. Ennen smyygien ja ulkovuorilautojen kiinnittämistä kiinnitimme ikkunatiivistysteipit ja tippapellin alle tulevan butyyliteipin karapuuhun ja/tai hirteen. Koska ikkunateipit eivät kuuluneet talotoimittajan toimitukseen tai asennussisältöön, kävimme teippaustyön vaiheistuksen asennusryhmän kanssa läpi ja hoidimme itse kaiken teippaukseen liittyvän. Tämä edellytti, että meidän työvaiheemme piti saada sujuvasti sovitettua asennusryhmän työvaiheisiin. Teippaus oli asennusryhmälle uutta, eikä kaikki vaiheistuksessa mennyt täysin putkeen ensimmäisen ikkunan kohdalla. Asia saatiin kuitenkin välittömästi korjattua, minkä jälkeen homma sujui kuin rasvattu. Ovien osalta päätimme jättää pääoven asentamatta, jotta se ei karmeineen kolhiutuisi rakennusprojektin aikana.


Pystytystöiden aikana Rouva S oli päivittäin työmaalla vastaamassa mahdollisiin kysymyksiin, seuraamassa töiden etenemistä, siivoamassa työmaata, auttamassa materiaalien säältä suojaamisessa, sekä tietenkin keittämässä kahvia. Työmaasiivous oli varsin työllistävää puuhaa, sillä puun pätkää, muovia ja muuta jätettä tuli suuret määrät. Puujätteestä suurin osa otettiin talteen jatkohyödyntämistä varten, ja muutoin jätteet lajiteltiin kaatopaikalle vietäväksi.

Asennusryhmän viimeiseksi työvaiheeksi jäi tuulensuojalevyjen asentaminen alapohjaan. Kahden viikon pystytysrupeaman jälkeen talon ulkovaippa oli vihdoin kiinni, ja pääsiäisenkin töitä huhkinut asennusryhmä lähti ansaitulle vapaalle.