Sivut

6. toukokuuta 2016

21 Telinevoimistelua

Rakennustelineet on rakennusprojektissa osa-alue, joka tyypillisesti on allokoitu asiakkaan vastuulle, mutta joka voi kaiken muun valmistelun ohessa helposti unohtua. Asiaa ei välttämättä myöskään kaupantekovaiheessa suuresti talomyyjien puolelta korosteta, vaikka kyseessä varsin merkittävä ja yleensä pakollinen menoerä onkin.

Selvittelimme hyvissä ajoin etukäteen mahdollisia telinevuokrausfirmoja ja lopulta pyysimme hack-telinetarjouksia muutamalta toimijalta. Tarjousten perusteella huomasimme hintojen vaihtelevan runsaasti niin itse telinevuokran kuin rahdinkin osalta. Yllätyimme myös, kuinka suuren osuuden rahti muodostaa telineiden kustannuksesta. Meillä tämä oli reilu kolmasosa noin neljän viikon telinevuokrasta.

Silta ja Telineeltä tilaamamme Hack-telineet saapuivat tontille perjantaina, ja pääsimme niitä viikonloppuna kokoamaan seuraavana maanantaina alkavaa talopystytystä varten. Telineen osaset oli niputettu kauniisti, ja hetken aikaa nippuja aukoessamme ihmettelimme, mihin mikäkin osa on tarkoitettu. Telineitä pystyttämään olimme saaneet apuvoimiksi pikkuveljemme. Apuvoimat tulivat tarpeeseen, sillä hack-telineissä pienetkin osaset ovat varsin raskaita, ja yhteensä telinemateriaaleja olikin meille toimitettu noin viisi tuhatta kiloa.

Pala palalta osasia kanneltiin perustusten luo ja telineitä kasattiin maaliskuisen auringonpaisteen helliessä lämpimästi. Paikka paikoin telineiden kasaaminen vaati vasaralla suostuttelemista, mutta kun ideasta sai lopulta kiinni, sujui pystytys yllättävän ripeästi. Meidän vastuullamme oli kasata telineet talon kolmelle sivulle aina perustuspilareiden ylätasolle asti. Talopystytysryhmä sitten kokoaisi telineitä korkeammalle, kun sen aika myöhemmin tulisi.

Moni epäili, ettei talopystytysryhmämme todellisuudessa tulisi telineitä juurikaan käyttämään, ja piti näin ollen kalliita ja kokoamisen osalta työläitä rakennustelineitä turhana. Itse emme kokeneet asiassa olevan vaihtoehtoa - rakennustelineet oli asennusryhmälle jo pelkästään työturvallisuussyistä tarjottava. Näin jälkikäteen voimme iloksemme todeta, että telineitä myös käytettiin runsaasti. Asiaa ehkä auttoi se, että jo perustusten yläreunan korko on rakennuspaikallamme 0,8-2,4 metriä maanpinnan tasosta...