Sivut

2. toukokuuta 2016

17 Kalliota kohti

Talon purkamisen jälkeen aloitimme keskustelut potentiaalisten perustusurakoitsijoiden kanssa. Halusimme, että uusi talo rakennetaan pilareille, ilman sokkelia. Näin talon alla olisi ryömintätila, jossa lämpötila on sama kuin ulkoilmassa. Vanhassa talossa oli ollut sokkelillinen rossipohja, jossa alapohjan tuuletus järjestettiin tuuletusluukuin. Tällaisessa alapohjassa ihanteellisesta tuuletusmäärästä huolehtiminen eri vuodenaikoina on haastavaa. Kesällä ilmassa on runsaasti kosteutta ja ryömintätilan lämpötila on alhaisempi kuin ulkoilman. Kosteus tiivistyy tällöin ryömintätilan kylmiin pintoihin. Talvella puolestaan ulkoilman kosteus on pienempi ja ryömintätilan lämpötila on korkeampi kuin ulkoilman. Ryömintätilaan tuuletusaukoista tuleva kylmä ulkoilma voi töllöin aiheuttaa kosteuden tiivistymistä alapohjaan. Tuuletusaukkoja voi talven kylmimmillä keleillä toki tukkia, mutta silti tuuletuksen riittävästä määrästä tulisi huolehtia ja erityisesti tulisi muistaa avata tukitut luukut oikeaan aikaan. Sokkelillista rossipohjaa pitävätkin monet varsinaisena homekasvattamona ja jopa pahempana, kuin maanvaraista alapohjaa (betonilaattaa). Emme siis halunneet kokeilla tätä perustustapaa enää.

Maanvarainen alapohja puolestaan ei ollut järkevä vaihtoehto rakennuspaikallamme, jossa perustukset ovat eri puolilla rakennusta rinteen takia hyvin eri korkuiset. Emme myöskään muutenkaan olleet innostuneet vaihtoehdosta, jossa maaperästä nouseva kosteus voisi ongelmatilanteessa tiivistyä lattiarakenteeseen ja kuivua sieltä sisäilmaan päin. Pilariperustuksella siis mentäisiin.


Aikataulullisesti perustustöiden aloittamisella oli jo hieman hoppukin. Oltiin lokakuun alussa ja muuraus- ja valutyöt tulisi saada valmiiksi ennen talven tuloa. Mestarimme tuntema paikallinen urakoitsija tuli katsomaan rakennuspaikkaamme, joka on maapeitteinen kalliorinne. Hän antoi arvion työmäärästä ja totesi, että paras tapa perustaa talo olisi laittaa se kallioon ankkuroiduille pilariperustuksille.

Rakennuspaikalla kallion nyppylöitä oli paikoin esillä, toisin paikoin taas kalliosta ei tuntunut olevan tietoakaan. Vanhan päärakennuksen purkamisen yhteydessä oli kaivinkoneella tutkittu kallion etäisyyttä. Tässä vaiheessa kävi selväksi, että aiemmin tehty pohjatutkimus oli tapauksessamme turha ja sen tulokset harhaanjohtavia. Entistä selvemmäksi tämä kävi, kun perustusurakoitsija tuli lokakuun puolivälissä kaivamaan kalliota esille koko rakennuspaikan laajuudelta. Pohjatutkimusporaukset olivat paikoin selvästi osuneet isoihin kiviin, joita rakennuspaikalla oli runsaasti.


Kaivinkoneella tehtiin ”koekaivauksia” myös jätevesijärjestelmiä varten. Koska tontillamme kallio on monin paikoin lähellä maanpintaa, ei maahan upotettavien jätevesijärjestelmien sijoittaminen ollut itsestään selvää. Kallion lisäksi tuli luonnollisesti huomioida suojaetäisyydet muun muassa rantaviivaan. Haastetta aiheutti tontin rinteinen maastokin. Rantasaunalta harmaat vedet olisi maastonmuotojen takia johdettava jätevedenkäsittelyyn pumppua hyödyntäen. Pumput luonnollisesti lisäävät jätevesijärjestelmän huoltamisen tarvetta ja heikentävät järjestelmän toimintavarmuutta. Toivoimmekin, että päärakennuksen jätevesien osalta selviäisimme painovoimaisella vesien ohjauksella, ja näin vältyttäisiin toiselta pumppaamolta. Onneksemme löytyi paikka, jossa suojaetäisyydet täyttyivät, johon jätevedet voitiin johtaa painovoimaisesti, ja johon jätevesien käsittelyjärjestelmät olivat maaperän osalta upotettavissa.


Kallio, joka rakennuspaikalla tiukan saven alta paljastui, ei ollut joutunut eroosiolle alttiiksi, ja oli näin ollen muodoiltaan kovin eksoottinen. Siinä oli harjanteita ja suuria jyrkkiä seinämiä, uomia ja tasanteita. Talon alle jäävä osuus kalliosta oli monin paikoin reilusti ympäröivää maanpintaa alempana, joten perustustöitä saatiin tehdä kallioisessa kuopassa. Yhden viikonlopun rapsuttelimme kalliota puhtaaksi savesta harjojen, haravan ja lapion avulla. Savi oli paikoin niin tiivistä ja kovaa, että sitä ei lapion kärjellä hakatessa meinannut erottaa kalliosta. Kallion pinta oli kuitenkin saatava puhtaaksi pilareiden kiinnityksiä varten.