Sivut

2. toukokuuta 2016

11 Päätöksiä ja uusi alkuja

Toukokuun alussa saimme jätevesiluvan, joka saisi lainvoiman pari viikkoa kestävän valitusajan päätyttyä. Nyt näytti kuitenkin jo siltä, että saisimme pitää kiinteisöllä vesiwc:n ja juoksevat vedet! Myös ikävä lakiprosessi oli saatu allekirjoituksia myöten päätökseen.

Homealtistuksen seurauksena Rouva S:llä alkanut oireilu jatkui yhä. Selvästikään vapaa-ajan asunnolta kotiin tuotua irtainta, jota vielä oli jonkin verran säästetty, ei oltu saatu puhdistettua riittävästi. Kännykkä, sekä muita käyttötavaroita ja vaatteita jouduttiin edelleen heittämään pois. Myös puhdistukseen käytetyt pyykinpesukone ja kuivausrumpu alkoivat kevään mittaan haista "mökille", eikä haju lähtenyt niistä erilaisista puhdistusyrityksistä ja kuumapesuohjelmista huolimatta. Koneet jouduttiinkin lopulta vaihtamaan.

Aloitimme aktiivisesti uuden päärakennuksen suunnittelun, jotta poikkeamislupaprosessi saataisiin vireille ja nähtäisiin, saisiko kiinteistölle samalle rakennuspaikalle rakentaa uutta päärakennusta. Jos lupaa ei saataisi, olisi vaihtoehtona kiinteistön myyminen sellaisenaan homesaneerattavaksi tai purettavaksi.

Alustavissa keskusteluissamme rakennusvalvonta näytti vihreää valoa. Koska vanha päärakennus oli pahasti mikrobivaurioitunut, emmekä sitä terveydellisistä syistä voisi omaan käyttöömme korjata, olisi perusteltua korvata vanha rakennus uudella jopa vanhaa rakennuspaikkaa käyttäen. Ehtona oli, ettei rakennuksen pinta-ala tai kerroslukumäärä saisi kasvaa. Ennen rakennusluvan käsittelyä tarvittaisiin kaavoitukselta päätös poikkeamisluvasta, mutta jo poikkeamislupaprosessin rinnalle voisimme laittaa vetämään rakennuslupahakemuksen rakennusvalvontaan. Riskinä luonnollisesti olisi, että rakennuslupaa koskevat hakemuskustannukset voisivat mennä hukkaan, jos kaavoitus ei poikkeamislupaa myöntäisi.

Talosuunnittelun raamit olivat aika selvät, joten suunnittelua oli helppo tehdä itse. Talo tulisi olemaan yksikerroksinen hirsitalo kuten entinenkin. Olimme lähestyneet eri hirsitalotoimittajia ja selvitelleet hintoja uudelle, vanhaa päärakennusta vastaavalle talolle. Suunnitteluprosessiin otettiin mukaan hirsitalotoimittaja Finnlamelli, jotta rakennuslupahakemusta varten saataisiin lupakuvat.

Koska rakennuslupahakemus edellytti pääsuunnittelijan nimeämistä, lähestyimme muutamaa tahoa, jotka voisivat hoitaa lain määräämiä pientalotyömaan vastaavan työnjohtajan (vastaavaa mestari) sekä pääsuunnittelijan tehtäviä, jos rakennuslupa myöhemmin heltiäisi. Etsimme tällaisiin tehtäviin hyväksyttyjä henkilöitä RKL:n sivuilta. Valitettavasti osa kontaktoimistamme tahoista ei voinut ottaa uusia kohteita. Yksi kuitenkin pystyi meidän tapaamaan jo toukokuun lopussa, ennen pitkähköä ulkomaanmatkaansa, jotta saisimme pääsuunnittelijan allekirjoituksen lopullisia lupakuvia ja naapurien kuulemisia vaille valmiisiin hakemuspapereihin ja lupapaperit vetämään. Tapaaminen meni rattoisasti ja siinä vierähti runsaasti aikaa kahvitellen ja niitä näitä keskustellen. Samalla allekirjoitettiin myös pientalotyömaan vastaavan työnjohtajan hyväksyttämistä koskeva lomake, jotta vanha rakennus voitaisiin purkaa heti mahdollisen myönteisen rakennus- ja purkulupapäätöksen tultua, eikä tämän hyväksyttämiseen menisi enää myöhemmin lisäaikaa. Yhteistyösopimuksesta sovittiin keskusteltavan lupa-asioiden selvittyä.