Sivut

2. toukokuuta 2016

18 Tästä on suunta vain ylöspäin

Kun kallio oli saatu esiin ja riittävän puhtaaksi, alkoi pilareiden paikkojen etsintä. Talon kolme nurkkaa kiinnitettiin ja näiden avulla perustusten paikkoja alettiin hahmottelemaan. Kylpyhuone tultaisiin pilareiden sijaan perustamaan liittolaatalle, jonka alle muurattaisiin harkkosokkelit.


Rakennuspaikan ympäristö alkoi täyttyä tavarasta. Oli harkkoa, putkea, puutavaraa, harjaterästä, laastia, työkaluja... Osallistuimme itse perustustöihin kantaen, purkaen, siivoten työmaata ja toimien muutoinkin lisäkäsinä. Onni oli, että perustustöitä saatiin tehdä kuivassa syyssäässä. Märkä ja epätasainen kallion pinta yhdistettynä saveen olisi ollut työmaan turvallisuuden kannalta riskitekijä ja hidastanut työntekoa.

Kun pilareiden kiinnitykset kallioon oli tehty, alkoivat pilareiden muuraustyöt. Pilareita korotettiin pikkuhiljaa maan pinnan tasolle asti ja liittolaatan kohdalle tehtiin valumuotit. Sitten saapui betoniauto ja tehtiin ensimmäinen valu, jossa pilarit ja valumuotit täytettiin.


Työt jatkuivat harkkoperustuksen muuraamisella liittolaattaa varten. Harkkoja tuntui kuluvan paljon, eikä niiden kanssa kalliomonttuun tasapainoileminen tuntunut joka hetki houkuttelevalta. Patolevyjen, salaoja- sekä sadevesiputkien ja -kaivojen asentamisen, ja erilaisten muottirakennelmien purkamisen jälkeen rakennuspaikkaa päästiin täyttämään sepelillä. Nyt olimme päässeet vihdoin kuopasta ja muuraustyöt voisivat jatkua eteenpäin, jotta talon alle saataisiin vähintään 80 cm ryömintätila kauttaaltaan.

Seuraavaksi pilarien korottamisen ohella liittolaattapelti asennettiin ja sen päälle tehtävää valua varten tehtiin muotti ja raudoitukset. Sitten saapuikin taas betoniauto, toista ja samalla viimeistä valua varten. Loput murskeet ja sepelit leviteltiin rakennuspaikalle täytöksi. Muutaman viikon päästä valusta perustukset suojattiin talvea varten, ja liittolaatan loput valumuotit voitiin purkaa.

Samaan aikaan perustustöiden kanssa asennettiin paikalleen harmaiden ja mustien vesien käsittelyjärjestelmät. Rantasaunalle asennettiin pumppaamo ja sieltä kaivettiin syvä oja, jota pitkin viemäriputki johdettiin jätevedenkäsittelyjärjestelmille. Myös kiinteistöllä aikoinaan ulkorakennuksille ja kaivolle vedettyjä sähköjä uusittiin ja järkeistettiin, ja siinä yhteydessä voitiin hyödyntää tuota samaa ojaa kaapelien vetämiseen. Eristeiden laittamisen jälkeen oja peitettiin ja maasto siistittiin.

Perustustyömaan aikana olimme huolellisesti lajitelleet erilaiset rakennusjätteet. Vihdoin oli aikaa kuljettaa ne jäteasemalle. Talvea ennakoiden asetimme aurauskepit tien varteen. Nyt työmaa oli valmiina odottamaan maaliskuussa saapuvaa hirsikuormaa.