Lattialaudat olivat nyt paikallaan ja sen myötä tuntui ajankohtaiselta tuoda vihdoin väliovet sisälle. Ovet olivat säilyneet hienosti pihalla suojattuina huhtikuusta asti. Ovet tilasimme puuvalmiina, sillä emme olleet vielä varmoja, miten ja minkä väriseksi haluamme ovet käsitellä. Mahdollista olisi myös, että ovet jätettäisiin täysin käsittelemättä. Joka tapauksessa halusimme rauhassa katsella, miltä talon värimaailma alkaa eri elementtien myötä pikkuhiljaa näyttämään ja vasta sitten tehdä päätöksiä ovien osalta.
Nyt oli kuitenkin aika tehdä päätös lattioiden pintakäsittelyn osalta. Pitkällisten pohdintojen tuloksen päädyimme käsittelemään lattiat Auron kovapuuöljyllä. Lakka olisi muodostanut kovemman ja kestävämmän pinnan, mutta lemmikkien kynsien hellässä käsittelyssä olisi lakkapinta auttamatta ollut pian rumilla naarmuilla - eikä naarmuista lakkapintaa voi paikata kuin koko lattian uudelleen hiomalla ja uudelleen lakkaamalla. Maalia tai sävytettyä vahaa emme myöskään lattiaan halunneet, sillä siinäkin kokemuksemme mukaan kynnenjäljet nopeasti näkyisivät, tuodessaan puun sävyn uurteina esiin värillisen lattiapinnan keskellä. Maali/vahapintaa olisi kuitenkin voinut mahdollisesti ilman perusteellista hiomistakin uusia, jopa paikallisin uusintakäsittelyin. Maalien osalta merkittävää oli myös, että kestävimmät maalit kuten Tikkurilan Betolux ja Uulan puulattiamaali sisälsivät muun muassa teollisuusbensiiniä, eikä monikemikaaliyliherkistyneen Rouva S:n kannattanut ottaa riskiä tällaisten maalihöyryjen kanssa. Pajutexin Auro kovapuuöljyssä ei tällaisia myrkkyjä ole, vaikka toki myös luonnonöljyt voivat joillekin yliherkkyysreaktoita aiheuttaa. Testasimme kovapuuöljyn käsittelemällä sillä ensin ikkunavuorilautoja, ja koska öljy ei tuntunut aiheuttavan mitään reaktioita, uskalsimme laittaa kyseistä tuotetta myös lautalattiaankin. Käsittely tehtiin kahteen kertaan ja
apuna käytettiin Pajutexiltä vuokrattua lattianhoitokonetta. Kone olikin aikamoinen pideltävä öljytyllä lattialla, sillä jostain syystä se lähti helposti karkaamaan käsistä.
Myös ulkona teimme maalaustöitä. Kattomme räystäänaluslaudat olivat teollisesti pohjamaalatut ja vaativat pintamaalikerrosta. Työn miellyttävyyden kannalta olisi ollut paras maalata räystäänaluslaudat pitkänä tavarana ennen niiden räystäille asentamista. Meillä kuitenkin ongelmana oli talon pystytysajankohta, maaliskuu, joka alkoi pakkassäillä, mutta kääntyi sitten sumuiseksi ja kosteaksi. Kumpikaan näistä säistä ei tukenut räystäänaluslautojen maalaamista, joten emme päässeet maalausurkassa myöskään hyödyntämään talon säältä-suojaan asennuksen aikana taloa ympäröineitä haki-telineitä. Vuokrasimmekin paikallisesta vuokraamosta alumiinitelineet, joita oli kevyt siirrellä ja muokata, ja niiltä käsin maalasimme talon kolme sivua. Päätyterassin uloin kattovasaväli sekä talon itäsivu, joissa räystäskorkeus vaihteli 5-8 metrin välillä ja joissa maasto vietti voimakkaasti, päätettiin maalata myöhemmin nostinta käyttäen. Räystäänalusten maalaamiseen saatiin kulumaan useampi päivä sekä runsaasti teippiä, sillä halusimme jättää kattovasat vihtrillikäsitellyiksi, kun taas niihin rajautuvat räystäänaluslaudat maalasimme valkeiksi. Lopputulos oli kaunis, mutta niskat ja kädet olivat tämän projektin jälkeen totaalisen jumissa.
Talon alla työt jatkuivat viemäriputkien asentamisella. Putkimies asensi ja kannakoi putket ja toi tuorevesijohdon talon alta sisälle. Koska keittiöön menevät vedet tulevat kulkemaan kylpyhuoneen harkkoseinän läpi, askartelimme itse timanttiterillä ja poralla läpivientireiät sekä tuorevedelle, että viemäriputkelle. Samalla teimme läpivientiaukot kylpyhuoneen harkkoseinään ilmanvaihtoja varten.
Sisällä talossa etenivät kiivaaseen tahtiin kylpyhuoneen sisäpuoliset työt. Lomalta palannut työmies oli aloittanut työt kylpyhuoneen harkko- ja valupintojen tasoituksella, sekä vedeneristeiden laittamisella. Laatat olimme hankkineet jo aikaisemmin, mutta nyt piti vielä valita sopivan väriset aineet laattojen saumaukseen ja silikoniin. Testisaumauksen tuloksena päätimme vielä muuttaa saumaväriä. Rouva S kävi laattapaketteja läpi ja lajitteli laatat sopiviksi sarjoiksi, jotta laattojen kuviot asettuisivat kauniisti. Vasta laattapaketit avattua nimittäin huomattiin, että laatoista löytyy toistuvaa kuvioa, ja samanlaisten laattojen sattuessa lähekkäin ei lopputulos olisi toivottu. Laattoja valittaessa ja myymälän malliseinässä ei tällainen kuvion toistuvuus ollut tullut lainkaan esille, mutta onneksi se sentään huomattiin ennen laattojen asentamista.