Sivut

15. kesäkuuta 2016

32 Kylpyhuone

Kesäkuun alussa saatiin vihdoin käyntiin myös työt liittolaatan päälle tulevien kylpyhuoneen ja takan osalta. Betonivalun kosteus oli mitattu aikaisemmin toukokuussa, ja mittausten mukaan töiden aloittamiselle ei ollut mitään estettä.

Aivan ensimmäiseksi rakennettiin valumuotti kylpyhuonetta varten. Valu päätettiin katkaista kylpyhuoneen ja takan välillä, ja aloittaa valutyöt kylpyhuoneen lattian valamisesta. Syksyllä valetun betonilaatan päälle laitettiin ensin kerros Finnfoam-eristelevyä. Tämän päälle tulevaan seuraavaan eristelevykerrokseen uritettiin reitit suojaputkissa kulkeville kylmävesijohdoille. Toiseen eristekerrokseen asennettujen kylmävesijohtojen päälle laitettiin vielä yksi eristelevykerros, johon uritettiin väylät lämminvesijohdoille. Näin kylmä- ja lämminvesijohdot kulkevat omissa kerroksissaan eivätkä sekoita toistensa lämpötiloja. Vesijohtojen asentamisen lisäki putkimies laittoi paikoilleen viemärit, tuuletusviemäriputket, sekä tuoreveden sisääntuloputken, jotta valu voitaisiin tehdä suoraan niiden ympärille.


















Seuraavaksi asennettiin paikalleen raudoitusverkko, jonka lisäksi seinälinjoihin laitettiin vielä kiertämään 6 mm harjaterästangot. Verkkoon kiinnitettiin lattialämmityskaapeli, jonka sähkömies kävi mittaamassa ennen valutöiden aloittamista. Samalla lattialämmitykselle asennettiin myös sen vaatimat rakenteiden sisään jäävät sähköputkitukset ja anturi. Viemäreiden ja tuorevesiputken läpivientikohdat tiivistettiin uretaanivaahdolla. Ennen valua raudoituksen alle laitettiin vielä raudoitustuet, jotta teräsverkko ja myös lattialämmityskaapelit pysyvät oikealla korolla ja erillään niiden alapuolella olevasta eristelevystä.




















Valu tehtiin Kiilto 60 pikalattiamassalla, joka sekoitettiin kahden säkin satseina veteen betonimyllyllä. Rouva S:n avuksi sekoitustöihin ja massan kärräämiseen valupaikalle saatiin onneksi herra S:n veli, ja näin kirvesmies sai keskittyä massan levittämiseen. Massan sekoitustyö oli pölyistä puuhaa. Hengitys- ja silmäsuojaimien käytöstä huolimatta seurauksena oli, että hometalon takia monikemikaaliyliherkkyyteen sairastunut Rouva S sai kärvistellä seuraavat päivät pää- ja hermokivuissa.
























Valutöiden jälkeistä siivousta helpotti, että valumassa oli varsin kuivaa ja lisäksi kovettui nopesti, jolloin valualueen ulkopuolelle lennelleet rippeet saatiin helposti ja siististi siivottua pois imurilla.