Sivut

21. joulukuuta 2016

37 Takka tulee... paloittain

Vihdoin myös takan asennus käynnistyi. Takkaelementit saapuivat tontillemme jo toukokuussa ja olivat odottaneet pihalla suojattuna. Harkkoja lukuunottamatta muut takan asennusmateriaalit oli kannettuheti niiden saapuessa taloon sisään säilytykseen. Alkuperäinen suunnitelma oli asentaa takka jo ennen lattialaudoituksen tekemistä, ja näin minimoida riski lattioiden vaurioitumisesta, mutta asentajien sekä työmaan aikataulujen yhteensovittamisen takia jouduimme joustamaan tästä järjestyksestä.

Ennen elementtien sisäänkantamista suojasimme lattiat 2 cm paksuilla solumuovimatoilla, jotka myöhemmin tulisivat toimimaan viemäriputkien eristeinä. Solumuovien päälle laitoimme vielä vanerit lisäsuojaksi. Takkaelementtien sisäänkantaminen onnistui, kun avuksi saapui Herra S:n kaksi veljeä. Näin jälkikäteen täytyy sanoa, että olisi ollut hyvä, jos takkaelementtien koko olisi ollut tiedossa kaupantekohetkellä, jolloin päätös niiden sisäänkantamisesta itse tehtiin. Kyse ei nimittäin ollutmistään ihan pienistä harkon palasista, ja ilman apuvoimia ne olisivat kyllä jääneet kantamatta.




Ullakolla valmistelimme takan asentamista siirtämällä kulkusiltaa siten, että hormin kohta jää vapaaksi ja asentajat pystyvät tekemään työnsä helpommin. Myös eristelevyt poistimme hormin kohdalta asennustyötä varten. Uuniseppien asentajat kasasivat takan harkkorungon päivässä, ja hormi laitettiin paikalleen seuraavana päivänä. Asennustyön ohessa huomattiin, että takan kylkiin tulevat lisäharkkopalat olivat jääneet pois toimituksesta. Tämä johtui siitä, että takkamalli oli muuttunut, ja meille oli toimitettu vuoden 2016 malli, jossa lisäpaloja ei enää ollut. Me taas olimme tehneet kaupat takasta loppuvuodesta 2015, jolloin takka vielä oli massaltaan isompi, ja mitoiltaan leveämpi. Luonnollisesti tästä seurasi myös se, että takan etupintaan tulevat laatat olivat mitoiltaan liian lyhyet. Jäimme siis odottelemaan lisäpaloja ja leveämpiä laattoja, jotta takan asennusta voitaisiin jatkaa. Myös peltiseppää odoteltiin laittamaan nyt asennetun hormin ympärille juurikartio, joka suojaisi hormin ja vesikaton rajapinnan tiiviisti.


Takkatoimituksen osalta emme olleet ilahtuneita käytännöstä, jossa takkaelementit ennen niiden paikalleen nostamista hiottiin ja siistittiin sisällä talossa asentajien toimesta. Seurauksena oli, että olohuone oli täynnä harkkomurua, joka iloisesti matkasi myös keittiöön ja eteiseen. Asentajien liikkuessa takan ympärillä he samalla kävelivät terävien ja kovien harkkomurujen päällä. Tässähän ei olisi suurta ongelmaa, jos meillä ei jo olisi ollut talossa valmiit lattiapinnat. Huomattuaan, että takan asennustyö sisälsi tällaisen työvaiheen, imuroi Rouva S lattioita koko asennustyön ajan, yrittäen minimoida harkkomuruista lattioille mahdollisesti aiheutuvat vahingot. Valitettavasti niiltä ei kuitenkaan täysin vältytty - imuroinnista sekä omista ja asentajien lattiasuojauksista huolimatta. Asentajat kertoivat, että ovat toivoneet tehtaan tekevän takkaelementtien siistimistyön, jolloin niitä ei enää asiakkaan työmaalla tarvitsisi murustaa. Jostain syystä prosessia ei tehtaalla kuitenkaan ole haluttu muuttaa, ja näin ollen asentajat joutuvat tekemään hiomisen. Hiominen tehdään ulkona, jos elementtien sisäänkanto on sovittu asentajien tehtäväksi. Mutta jos elementtiensisäänkanto on sovittu asiakkaan tehtäväksi, ei asentaja luonnollisestikaan enää lähde elementtejä ulos hiomista varten kantamaan. Ainakin nykymuodossaan tämä asennustyövaihe on vain asiakastyytyväisyyttä laskeva reklamaatioautomaatti, joka helposti voitaisiin poistaa kehittämällä prosessia tehtaan päässä.


Takan asentamisen jälkeen iskimme jälleen epäonnisen harkkoseinäpintakäsittelymme kimppuun. Pesimme Holvi-kalkkimaalikäsittelyjä pois ja maalasimme seinät Auro seinämaalilla, joka oli sävytetty samaan sävyyn Holvin kanssa. Kalkkimaalilla emme olleet saaneet tasaista pintaa aikaiseksi, useista kokeiluista huolimatta. Auron seinämaalilla tämä onneksi onnistui. Hankkiessamme Auro seinämaalin emme tienneet, että siinäkin on herkistäviksi todettuja isotiatsoleja säilöntäaineena. Ottaessamme tämän maalin harkittavien pintakäsittelytuotteiden listalle olimme katsoneet maalin silloista tuotekorttia Pajutexin verkkosivuilta, ja tässä tuotekortissa ei ollut mitään mainintaa isotiatsoleista tai muista epäilyttävistä aineista. Tuotteen uusi tuotekuvaus, joka löytyy Pajutexin uusilta "Suomen Luonnonmaalit" nimisiltä sivuilta, kuitenkin on erilainen. Näin emme ikävä kyllä täysin onnistuneet tavoitteessamme välttää isotiatsoleja talon sisäpuolen pintakäsittelyissä.

36 Pintakäsittelyjä ja kylppärihommia

Lattialaudat olivat nyt paikallaan ja sen myötä tuntui ajankohtaiselta tuoda vihdoin väliovet sisälle. Ovet olivat säilyneet hienosti pihalla suojattuina huhtikuusta asti. Ovet tilasimme puuvalmiina, sillä emme olleet vielä varmoja, miten ja minkä väriseksi haluamme ovet käsitellä. Mahdollista olisi myös, että ovet jätettäisiin täysin käsittelemättä. Joka tapauksessa halusimme rauhassa katsella, miltä talon värimaailma alkaa eri elementtien myötä pikkuhiljaa näyttämään ja vasta sitten tehdä päätöksiä ovien osalta.


Nyt oli kuitenkin aika tehdä päätös lattioiden pintakäsittelyn osalta. Pitkällisten pohdintojen tuloksen päädyimme käsittelemään lattiat Auron kovapuuöljyllä. Lakka olisi muodostanut kovemman ja kestävämmän pinnan, mutta lemmikkien kynsien hellässä käsittelyssä olisi lakkapinta auttamatta ollut pian rumilla naarmuilla - eikä naarmuista lakkapintaa voi paikata kuin koko lattian uudelleen hiomalla ja uudelleen lakkaamalla. Maalia tai sävytettyä vahaa emme myöskään lattiaan halunneet, sillä siinäkin kokemuksemme mukaan kynnenjäljet nopeasti näkyisivät, tuodessaan puun sävyn uurteina esiin värillisen lattiapinnan keskellä. Maali/vahapintaa olisi kuitenkin voinut mahdollisesti ilman perusteellista hiomistakin uusia, jopa paikallisin uusintakäsittelyin. Maalien osalta merkittävää oli myös, että kestävimmät maalit kuten Tikkurilan Betolux ja Uulan puulattiamaali sisälsivät muun muassa teollisuusbensiiniä, eikä monikemikaaliyliherkistyneen Rouva S:n kannattanut ottaa riskiä tällaisten maalihöyryjen kanssa. Pajutexin Auro kovapuuöljyssä ei tällaisia myrkkyjä ole, vaikka toki myös luonnonöljyt voivat joillekin yliherkkyysreaktoita aiheuttaa. Testasimme kovapuuöljyn käsittelemällä sillä ensin ikkunavuorilautoja, ja koska öljy ei tuntunut aiheuttavan mitään reaktioita, uskalsimme laittaa kyseistä tuotetta myös lautalattiaankin. Käsittely tehtiin kahteen kertaan ja apuna käytettiin Pajutexiltä vuokrattua lattianhoitokonetta. Kone olikin aikamoinen pideltävä öljytyllä lattialla, sillä jostain syystä se lähti helposti karkaamaan käsistä.


Myös ulkona teimme maalaustöitä. Kattomme räystäänaluslaudat olivat teollisesti pohjamaalatut ja vaativat pintamaalikerrosta. Työn miellyttävyyden kannalta olisi ollut paras maalata räystäänaluslaudat pitkänä tavarana ennen niiden räystäille asentamista. Meillä kuitenkin ongelmana oli talon pystytysajankohta, maaliskuu, joka alkoi pakkassäillä, mutta kääntyi sitten sumuiseksi ja kosteaksi. Kumpikaan näistä säistä ei tukenut räystäänaluslautojen maalaamista, joten emme päässeet maalausurkassa myöskään hyödyntämään talon säältä-suojaan asennuksen aikana taloa ympäröineitä haki-telineitä. Vuokrasimmekin paikallisesta vuokraamosta alumiinitelineet, joita oli kevyt siirrellä ja muokata, ja niiltä käsin maalasimme talon kolme sivua. Päätyterassin uloin kattovasaväli sekä talon itäsivu, joissa räystäskorkeus vaihteli 5-8 metrin välillä ja joissa maasto vietti voimakkaasti, päätettiin maalata myöhemmin nostinta käyttäen. Räystäänalusten maalaamiseen saatiin kulumaan useampi päivä sekä runsaasti teippiä, sillä halusimme jättää kattovasat vihtrillikäsitellyiksi, kun taas niihin rajautuvat räystäänaluslaudat maalasimme valkeiksi. Lopputulos oli kaunis, mutta niskat ja kädet olivat tämän projektin jälkeen totaalisen jumissa.


Talon alla työt jatkuivat viemäriputkien asentamisella. Putkimies asensi ja kannakoi putket ja toi tuorevesijohdon talon alta sisälle. Koska keittiöön menevät vedet tulevat kulkemaan kylpyhuoneen harkkoseinän läpi, askartelimme itse timanttiterillä ja poralla läpivientireiät sekä tuorevedelle, että viemäriputkelle. Samalla teimme läpivientiaukot kylpyhuoneen harkkoseinään ilmanvaihtoja varten.

Sisällä talossa etenivät kiivaaseen tahtiin kylpyhuoneen sisäpuoliset työt. Lomalta palannut työmies oli aloittanut työt kylpyhuoneen harkko- ja valupintojen tasoituksella, sekä vedeneristeiden laittamisella. Laatat olimme hankkineet jo aikaisemmin, mutta nyt piti vielä valita sopivan väriset aineet laattojen saumaukseen ja silikoniin. Testisaumauksen tuloksena päätimme vielä muuttaa saumaväriä. Rouva S kävi laattapaketteja läpi ja lajitteli laatat sopiviksi sarjoiksi, jotta laattojen kuviot asettuisivat kauniisti. Vasta laattapaketit avattua nimittäin huomattiin, että laatoista löytyy toistuvaa kuvioa, ja samanlaisten laattojen sattuessa lähekkäin ei lopputulos olisi toivottu. Laattoja valittaessa ja myymälän malliseinässä ei tällainen kuvion toistuvuus ollut tullut lainkaan esille, mutta onneksi se sentään huomattiin ennen laattojen asentamista.